gps tracks - gps routes

GPS Wandelen

Inleiding

Wandelen met de GPS, sinds een aantal jaren is dit ook mogelijk in Vlaanderen.
Er bestaan ondertussen al héél wat GPS toestellen die speciaal ontwikkeld zijn voor outdoor activiteiten, zoals wandelen en fietsen.
Het grote verschil met de gewone GPS toestellen is dat men z'n GPS wandeling kan opslaan (tracks), bekijken (bvb met Google Maps, Google Earth of Mapsourcce) en uitwisselen.

GPS Tracks op een GPS Toestel

Om GPS tracks in te laden (in bvb een Garmin GPS), start je eerst het programma op die communiceert met je GPS toestel. Dit kan Mapsource zijn of een gratis alternatief zoals Oziexplorer.
Sluit hierna je aan gps met de usb-kabel. Schakel je gps in. Open nu met MapSource/Oziexplorer het gpx-bestand.
Wellicht zal je bij het venster 'openen' nog rechts onderaan moeten selecteren dat het een gpx-bestand is dat je wil openen. Eenmaal je het bestand hebt ingeladen ga je bovenaan in het menu naar 'overdragen'. Daar kies je dan 'verzenden naar apparaat'. Als het gelukt is schakel je het toestel af van je computer. Dan staat de track op je toestel. Afhankelijk van met welk toestel je werkt moet je dan de 'track' opvragen.

GPS Tracks op een Iphone

Je Iphone gebruiken om te wandelen met een GPX track, dit is een éénvoudige klus. Via deze handleiding zal je stap voor stap een gpx track/route downloaden van ‘wandelroutes.org’ en uploaden naar de app ‘GPS Hiker’ op je Iphone om je wandeling te starten. Een extra troef is dat je de wandelkaarten gratis kan downloaden naar je Iphone zodat er géén data wordt gebruikt tijdens je wandeling!
Opgelet, 'GPS Hiker' ondersteunt 'momenteel' geen gpx in routeformaat maar enkel in trackformaat. Indien je geen track ziet verschijnen op de kaart, gelieve Garmin Basecamp te gebruiken om deze om te zetten naar een track.

Route converteren naar Track of omgekeerd

Een route converteren naar track is zéér eenvoudig, bekijk de Handleiding.